Ungurpils Dzirnavezers ar peldošajām salām gan Alojas novadā, gan Ziemeļvidzemē un Latvijā ir kas īpašs. Daudzveidīgā flora un fauna, īpaši bērzu un melnalkšņu birzis, resnajiem kokiem sasniedzot pat 20 centimetru, ezera salas padara ievērojamas pat pasaules mērogā. Arī to pārvietošanās ātrums, kas sasniedz 3 km/h, ir iespaidīgs. Ņemot vērā, ka vārds “Sala” dots arī ezera krastā šogad tapušajam Alojas novada uzņēmējdarbības atbalsta centram-bibliotēkai, 9.novembrī šajā ēkā notika Ungurpils Dzirnavezera peldošajām salām un Alojas novadam veltīta prezentācijas materiālu komplekta – pastkartes, pastmarkas un aploksnes – atklāšanas pasākums.

Notikumu kuplā skaitā apmeklēja ne tikai Alojas novada iedzīvotāji, bet arī filatēlisti no Rīgas un citām Latvijas vietām, vairāki Latvijas Klaidoņu brālības biedri, to skaitā biedrības prezidents Pēteris Strubergs, arī Valdis Brants, Dr.geol., Latvijas Ģeogrāfijas biedrības prezidents Ivars Strautnieks un citi. Viesus sagaidīja pasākuma vadītāja Filatēlista kundze (Inga Neimane), lūdzot katram aizpildīt saņemto kartiņu. Kad sanākušie bija atklātnes sagatavojuši sūtīšanai, visi pulcējās SALA konferenču zālē, kur klātesošos uzrunāja Alojas novada domes priekšsēdētāja Dace Vilne. Viņa vēlēja prieku gan sūtītājiem, gan jaunā komplekta saņēmējiem un sirsnīgi pateicās idejas autoram ungurpilietis Andrejam Hansonam. Viņa iecere tika realizēta ar biedrības “Ungurpils ezera saimnieks” gādību Alojas novada pašvaldības izsludinātajā nevalstisko organizāciju projektu konkursā, kurā projektam “Sala dodas pasaulē” piešķirtais pašvaldības finansējums bija 1000 eiro, bet biedrība līdzfinansējums – 111,11 eiro.

A.Hansons visiem pastāstīja, ka šī ideja radās brīdī, kad bija pabeigts darbs pie dabas filmas “Klaidoņstāsts” (tā skatāma mājas lapā www.sala.lv, sadaļā Ko redzēt un darīt Ungurpilī). Pagājušajā gadā abi ar pasaules apceļotāju Bruno Šulcu filmas čipkarti izplatīšanai ievietoja mazās aploksnītēs. – Tai brīdī dzima iecere, ka vajadzīgs arī skaists, kārtīgs komplekts ar vēstījumu par peldošajām salām un šo jauno, skaisto ēku. Ko tas viss dod? To, ka šodien šeit satuvināmies kā šī projekta dalībnieki. Izsūtīsim komplektu adresātiem pasaulē, un par mums uzzinās daudz cilvēku. Kāds paskatīsies mājaslapā, varbūt atbrauks, kāds pateiks citam… Šodien sala dodas pasaulē, – viņš neslēpa gandarījumu par paveikto.

Par komplekta dizainu parūpējās B.Šulcs. Pastmarkā un pastkartē attēlots Ungurpils Dzirnavezers un peldošā sala, bet uz aploksnes redzams Ungurpils skatu tornis un ezera ainava. Atklātnes otrajā pusē iekļauta īsa informācija latviešu un angļu valodā par dabas objektu, kā arī SALA mājas lapas adrese. Jaunās pastmarkas nominālvērtība ir 0,85 eiro, tās tirāža ir 200 eksemplāru, savukārt pastkartes un aploksnes izdotas 150 eksemplāru tirāžā.

Kad Filatēlista kundze aicināja visus pie AS “Latvijas Pasts” Alojas nodaļas darbiniecēm apzīmogot aploksnes, iemest tās pastkastē un ar krāsainu piespraudi speciāli sagatavotajā pasaules kartē iezīmēt vēstījumam izvēlēto galamērķi, drīz tapa skaidrs, ka skaistās atklātnītes tika nosūtītas radiem, draugiem, sadarbības partneriem un arī pavisam nepazīstamiem cilvēkiem uz kopumā 18 tuvākām un tālākām vietām, tostarp ASV, Austrāliju, Taizemi, Krieviju, Īriju un Norvēģiju, kā arī Baltijas valstīm un vairākām Latvijas pilsētām.

Video no pasākuma

 

Zane Landsmane

Alojas novada domes projektu koordinatore

Autores un L.Lilenblates-Sipko foto