Tā aizraujošo un sirsnīgo tikšanos 16.marta vakarā Uzņēmējdarbības atbalsta centrā-bibliotēkā SALA (turpmāk SALA) nodēvēja paši viesi: Latviešu klaidoņu brālības prezidents, grāmatu autors Pēteris Strubergs, un cilvēks, par kuru viņš uzrakstījis savu jaunāko grāmatu – pieredzējušais gastroenterologs, Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas fakultātes Iekšķīgo slimību katedras emeritētais profesors, Latvijas Gastroenterologu asociācijas prezidents, turklāt tautā iemīļota, daudzpusīga personība, veselīga dzīvesveida popularizētājs, kolorīts stāstnieks un arī vairāku grāmatu autors Anatolijs Danilāns. Viesi SALĀ pulcēja vairāk nekā 120 vietējos interesentus un ciemiņus no kaimiņu novadiem.

Grāmata “Anatolijs Danilāns: dakteris ar atvērtu sirdi” iznākusi izdevniecības “Jumava” personību sērijā un atvēršanas svētkus piedzīvoja pagājušā gada decembrī. Kā tikšanās sākumā pastāstīja P.Strubergs, tā tapusi nepilna gada laikā. – Balstoties uz profesora, viņa ģimenes locekļu, radu, draugu, kolēģu, studentu un pacientu atmiņām, izveidots stāsts, kurā ikviens var atrast ne vienu vien dzīvē vērtīgu un līdz ar to arī noderīgu atziņu, – tā autors. A.Danilāns viņu papildinot smej, ka sākumā neesot zinājis, kas no tā visa sanāks, bet beigās viss izdevies un rezultāts ir tīri labs: – Biju pārsteigts par Pētera vēlmi šādu grāmatu veidot. Vispār man ne sevišķi patīk, ka cildina un slavē, kāds es labs un gudrs. Kuram tad patīk? Bet viņam izdevās grāmatā saglabāt vienkāršību, sirsnību un humoru. Vakara gaitā sanākušie klausījās patiesi saistošos stāstos gan par ārsta profesionālajām gaitām, gan personīgās dzīves aspektiem, kurus papildināja skaistas fotogrāfijas. Stāstījumā iesaistījās arī profesora dzīvesbiedre Irēna, kuru A.Danilāns sauc par vienu no savas dzīves lielākajām laimēm. – Man patiesi ir paveicies, ka daru to, ko mīlu. Mans darbs ir arī mans hobijs. Un tāpat man ir paveicies, ka vienmēr blakus ir tāds cilvēks kā mana sieva, jo viņa ir arī mans labākais draugs un lielākais atbalsts. Daloties savā bagātajā dzīves pieredzē, A.Danilāns aizkustināja, iedvesmoja un patiesi iepriecināja visus klātesošos.

Uz tikšanos bija ieradies arī kādreizējais alojietis, izdevniecības “Jumava” vadītājs Juris Visockis. Viņš nedaudz pastāstīja par grāmatu “Anatolijs Danilāns: dakteris ar atvērtu sirdi” no sava skatu punkta. Šī grāmata bija viena no dāvinājuma sastāvdaļām, kuru viņš bija sagādājis SALA bibliotēkai. Vakara laikā darbojās arī “Jumava” grāmatu galds un atnākušie nelaida garām iespēju iegādāties visdažādākās grāmatas, tostarp jau minēto, un tās lappusēs labprāt palūdza autora un galvenā varoņa autogrāfus.

SALA saka mīļu paldies biedrībai “Ungurpils ezera saimnieks” un jo īpaši tās valdes priekšsēdētājam Andrejam Hansonam par iniciatīvu šī pasākuma organizēšanā.

 

Zanes Landsmanes

teksts un foto