11.maijs atkal bija svētku diena Alojas, Limbažu un Salacgrīvas novada izcilākajiem skolēniem un viņu pedagogiem. Notika gadskārtējie olimpiāžu uzvarētāju svētki, ko Limbažu novada domes Izglītības un kultūras nodaļa ikreiz rīko citur, tādējādi ļaujot visiem iepazīt dažādas un interesantas mūspuses vietas. Savulaik – pirms 19 gadiem – šo tradīciju aizsāka bijušā Limbažu rajona Izglītības pārvalde. Šo gadu laika svētki risinājušies Limbažos, Salacgrīvā, Staicelē, Igates pilī, Kuivižu “Kapteiņu ostā”, pat Mazsalacā pie Skaņākalna un vēl citur. Šoreiz izcilnieki tikās Ungurpilī – jaunajā Alojas novada uzņēmējdarbības atbalsta centrā-bibliotēkā SALA. 

Ezera krastā pie pērn atklātās ēkas sapulcējušos skolēnus, pedagogus un viesus vispirms sveica Limbažu novada domes Izglītības un kultūras nodaļas izglītības darba speciāliste Vija Jirgensone, bet ar muzikālu priekšnesumu priecēja Vilzēnu tautas nama ritma grupa “Radiridirī”. Alojas novada domes priekšsēdētāja Dace Vilne sacīja, ka šo svētku dalībniekus varētu arī uzrunāt, kā ierasts teikt raidījumā “Gudrs, vēl gudrāks”: – Sveiki, gudrinieki! Bet es gribu sacīt paldies, gudrie jaunieši! Jūs tikko dzirdējāt, kā ritma grupa it kā no nekā prot radīt mūziku. Un tikai viņi paši zina, kādu darbu tas prasa. Tāpat arī jūs esat cītīgi strādājuši, lai gūtu panākumus gan savā novadā, gan Vidzemē un valstī. Pašvaldības vadītāja īpaši priecājās par alojieti Elīzu Cepurnieci, kura valsts matemātikas olimpiādē izcīnījusi 3.vietu. Šāds panākums Alojas pusē nav bijis gadiem. – Šodien jūsu svētki notiks mūsdienīgā, var teikt, gudrā nākotnes ēkā ar augstu energoefektivitāti. Jūs esat tie, kuriem šādas ēkas jāpiepilda ar zināšanām un prasmēm. Jūs esat mūsu nākotne. Priecīga par olimpiešu lielo pulku bija arī Limbažu novada domes priekšsēdētāja vietniece Ineta Zariņa: – Šis ir viens no gada brīnišķīgākajiem pasākumiem, jo vienmēr ir patīkami būt kopā ar gudriem un talantīgiem cilvēkiem. Lai skolēniem arī turpmāk nezūd vēlme uzzināt kaut ko jaunu! Lai skolotājiem spēks! Un paldies audzēkņu vecākiem! Tāpat viņa pateicās svētku rīkotājām: V. Jirgensonei, Lienei Čečiņai un Sigitai Upmalei, kura pavisam nesen sākusi vadīt Izglītības un kultūras nodaļu. Olimpiešus un viņu pedagogus uzrunāja arī Salacgrīvas novada domes izglītības darba speciāliste Antra Paegle. – Prieks, ka mūsu novados ir tik daudz talantīgu skolēnu. Viņa arī priecājās, ka tik ilgus gadus saglabājusies sirsnīgā tradīcija rīkot šādus uzvarētāju svētkus.

Jauniešiem un viņu pedagogiem pārdomu vērtus vēlējumus sacīja uzņēmuma “Aloja-Starkelsen” izveidotājs, ilggadējais ģenerāldirektors, tagad – valdes loceklis, Atzinības krusta virsnieks Andrejs Hansons. Viņš cilvēku salīdzināja ar akumulatoru. Lai zinātu, cik stipri tas uzlādēts, šad tad vajag piešķilt. – Jūsu piešķīliens bijis veiksmīgs, bet tas nenozīmē, ka akumulators nebūs jāuzlādē arī turpmāk. Noteikti būs, tāpat atkal un atkal vajadzēs sevi pārbaudīt piešķiļot. Turiet savu akumulatoru vienmēr uzlādētu!

Pēc pirmajiem laba vēlējumiem sākās olimpiešu un viņu pedagogu apsveikšana SALA zālē, no kurienes pavērās skaists skats uz ezeru, bet vienā brīdī aiz logiem sagriezās maijam pārsteidzošs sniegs. Laureātu sveikšana ierasti notiek grupās. Kamēr vieni saņem balvas, tikmēr otrai grupai notiek dažādas aktivitātes. Šoreiz tā bija iespēja apmeklēt uzņēmumu “Aloja-Starkelsen”, noklausīties un noskatīties ražošanas direktores Ilzes Caunes prezentāciju, uzdot viņai jautājumus un arī pagaršot želejas, kādas top Ungurpilī. Savukārt Alojas Ausekļa vidusskolas direktores vietniece Inatra Vaļicka olimpiešiem mācīja… nē, ne jau ķīseli vārīt, bet origami tehnikā gatavot papīra taurenīšus. Tie vēlāk ielidoja ievu zaros SALA telpās.

Pirmie pelnītās veltes saņēma 2. – 8.klašu laureāti. Visiem tika savu pašvaldību pateicības, dāvanu kartes un īpašas sudraba pūcītes, ko darinājis Limbažu sudrabkalis Oļegs Auzers. Tāpat savus izcilniekus sveica viņu skolu direktori vai vietnieki. Starp gudriniekiem bija ne mazums 3. un 4.klašu skolēnu, kuri jau guvuši pirmos panākumus. Tomēr visskaļākie aplausi tika Salacgrīvas vidusskolas 2.klases skolniecītei Jasmīnai Annai Simsonei, kura ierindojusies 2.vietā vizuālās mākslas olimpiādē.

Otrajā grupā suminājumus saņēma vidusskolēni. Viņu pulkā ir deviņi, kuri guvuši panākumus valsts mērogā. Un tie ir Ričards Kauliņš un Lauris Liepiņš (Salacgrīvas vidusskola), Liāna Žaļeviča (Limbažu novada ģimnāzija), E. Cepurniece (Alojas Ausekļa vidusskola), Betija Ķezbere un Ieva Evita Eglīte (Baumaņu Kārļa Viļķenes pamatskola), Keitija Bārbale (Pāles pamatskola), Artūrs Miķelis (Umurgas pamatskola) un Sigurds Turkovs (Liepupes vidusskola). Pirmais no visiem – kā pēdējos gados ierasts – tika sumināts R.Kauliņš, kurš šogad ieguva bronzas medaļu bioloģijas valsts olimpiādē un uzvarēja Latvijas skolēnu konkursā “Pazīsti savu organismu”. Puisim šis ir pēdējais gads skolā, tātad nu sāksies cits dzīves posms. – Domāju studēt medicīnu Rīgas Stradiņa universitātē.

Starp visiem laureātiem bija arī četrotne, kas veiksmīgi startējusi Vidzemes olimpiādēs: Ričards Bezbailis (3. vidusskola), Everita Brauna (sākumskola), Mare Malvīne Īstenā (Salacgrīvas vidusskola) un Laura Līva Paļuma (ģimnāzija). Savukārt Vidzemes pētniecisko darbu konkursā labus panākumus guvuši Markuss Zvīnis, Ance Zeidmane, Mārtiņš Dreiblats, Ie.E.Eglīte (Baumaņu Kārļa Viļķenes pamatskola), Anna Ģērmane un Rebeka Spriņģe (ģimnāzija), Arnis Plešs (Lādezera pamatskola), Haralds Siktārs (Alojas Ausekļa vidusskola).

Protams, visi šie panākumi ir arī pedagogu neatlaidīga darba rezultāts, tāpēc svētkos allaž tiek sumināti izcilnieku skolotāji. Izglītības uz zinātnes ministrijas atzinības rakstus saņēma septiņi pedagogi: Laimdota Pelše un Guntars Ūdris (Salacgrīvas vidusskola), Aīda Balga (Alojas Ausekļa vidusskola), Uldis Umulis (Limbažu novada ģimnāzija), Ilva Zvirgzdiņa (Baumaņu Kārļa Viļķenes pamatskola) un Inese Luste (Pāles pamatskola). Arī tas jau ir ierasts, ka pirmajai paldies tiek sacīts L.Pelšei. Pati viņa vēlāk atzina, ka jau 15 (!) gadu ar saviem audzēkņiem tikusi uz valsts bioloģijas olimpiādēm un 12 reizes kāds no salacgrīviešiem tajās guvis panākumus. Tagad tikai atkal jānolūko kāds apdāvināts un strādīgs skolēns, kurš šo fantastisko tradīciju turpinās.

Svētku dalībniekus ar dziesmām priecēja Alojas Ausekļa vidusskolas meitenes Arta Bārda un Kristīne Kalnmača (skolotāja Anita Roļskija). Uzstājās arī Alojas mūzikas un mākslas skolas mazie ģitāristi Rūdolfs Roļskijs, Jānis Lauris Čukurs, Markuss Jefremovs un Harijs Liepiņš ar savu skolotāju Aleksandru Jasjukeviču. Ierasts, ka šajos svētkos laba vēlējumus skolēniem un kolēģiem teic pedagogu pārstāvji. Šoreiz tas bija uzticēts Alojas Ausekļa vidusskolas direktorei Inesei Mētriņai un viņas Salacgrīvas kolēģei Sanitai Šlekonei. – Dieva dots talants ir liela dāvana, bet vajag arī neatlaidību, pacietīgu darbu, spēju izvērtēt prioritātes. Un galvenais – vajag mērķi un sapni, uz kuru tiekties. Lai jums izdodas tos piepildīt, – vēlēja S.Šlekone.

  • 2016./2017.mācību gadā Limbažos notikušas
    24 mācību priekšmetu olimpiādes
    (no tām 9 pašu pedagogu ierosinātas
    un gatavotas), konkurss Pazīsti savu
    organismu, 4. un 5. – 9.klašu skolēnu
    zinātniski pētniecisko darbu lasījumi
    un pirmoreiz 2.klašu integrēto prasmju
    konkurss.
  • Kopā olimpiādēs un konkursos piedalījās
    478 skolēni: no Alojas novada – 72,
    Limbažu – 315 un Salacgrīvas – 91.
    Pārstāvētas bija 13 izglītības iestādes.
  • Godalgotās vietas un atzinību ieguva
    171 skolēns, no viņiem 1., 2. vai 3.vietā
    vienā vai vairākās olimpiādēs ierindojās
    108.
  • Ir 32 skolotāji, kuru audzēkņi uzvarējuši
    olimpiādēs novadā, kā arī ieguvuši
    godalgotas vietas vai atzinību valsts un
    Vidzemes olimpiādēs un konkursos.

Laila Paegle

Laikraksts “Auseklis”

Zanes Landsmanes foto