9.jūnijā Ungurpils ezera krastā tika aizvadīts jau 9. Pasaules latviešu klaidoņu brālības (PLKB) saiets. Alojas novada uzņēmējdarbības atbalsta centrā – bibliotēkā SALA bija pulcējušies vairāk nekā 100 interesentu, tajā skaitā brālības biedri, viesi un vietējie iedzīvotāji. Pirms saieta brālības biedri pulcējās piemiņas brīdim Alojas kapsētā pie leģendārā ceļotāja, brālības dibinātāja Džeimsa Krogzema kapa. Līdztekus SALA telpās bija iespējams aplūkot iepriekšējo brālības saietu hroniku fotogrāfijās, iegādāties jaunākās izdevniecības “Jumava” grāmatas, noskatīties  īsfilmas par 2016.gada saietu un izlasīt PLKB 9. saietam veltītu avīzi.

Pasākuma oficiālo daļu ievadīja PLKB prezidenta Pētera Struberga uzruna un kopīgi nodziedāta brālības himna. Par īpašiem nopelniem Alojas novada Goda pilsoņa statusu ieguva PLKB biedrs Bruno Šulcs. Pēc tam izdevniecības “Jumava” vadītājs Juris Visockis prezentēja jauno grāmatu “Ar plinti plecā pasaulē”, kā arī sveica klātesošos jaunās grāmatas autorus. Vienlaikus atvēršanu piedzīvoja arī izcilā norvēģu ceļotāja Tūra Heijerdāla atkārtots grāmatas “Aku-Aku Lieldienas salas noslēpums” izdevums.

Turpinājumā tika izziņoti Ziemeļvidzemes reģiona skolēnu radošo darbu konkursa “Neklātienes ceļojums” rezultāti. Brālības goda rakstus saņēma 1.vietas ieguvēja, Limbažu novada ģimnāzijas 8.klases skolniece Amanda Kaufmane par ļoti interesanto darbu “Papua Jaungvineja”. 2.vietas ieguvēja bija Staiceles vidusskolas 6.klases skolniece Meldra Zālamane par darbu “Maldīvijas”, bet 3.vietā ierindojās Alojas Ausekļa vidusskolas 7.klases skolnieks Regnārs Maurags par darbu “Madagaskara”. Atzinības raksti tika pasniegti Nilam Timmermanim, Markusam Jefremovam, Kristeram Ansim Ārgalim un Sabīnei Kalnmačai. Visi minētie konkursanti saņēma no Austrālijas vestus suvenīrus, kā arī izdevniecības “Jumava” grāmatas. Savukārt galveno balvu – velosipēdu – ieguva  konkursa uzvarētāja Amanda, kura savu darbu arī sekmīgi prezentēja. Ļoti interesantajā stāstījumu kaleidoskopā “Piedzīvojumiem bagātā ūdens pasaule” piedalījās ekstremālais laivotājs Gints Barkovskis, niršanas instruktors Jānis Ozoliņš, sērfotāja Laima Žubule un kaitbordiste Aija Ambrasa.

Pēc tam saieta dalībnieki pulcējās Ungurpils ezera krastā, lai gaisā palaistu balonu ar lidojošo  vēsti.  Kā balvu šīs lidojošās vēsts atradējs saņems apgāda “Jumava”  pirms neilga laika prezentēto grāmatu  “Ar plinti plecā pasaulē”.

Paralēli notiekošajā pludmales volejbola sacensībā ar ūdens bumbu uzvarētāju laurus plūca brālības vīri, kas sīvā cīņā pieveica vietējo spēlētāju komandu. Sacensībām sekoja mielošanās no lielā katla un derīgu mantu izsole.

Vakarā gaitā līdz pat pusnaktij saieta dalībniekiem bija iespēja noklausīties aizraujošo Laines Pērses un Artūra Driņina stāstījumu par milzu ceļojumu 5 kontinentos un 64 valstīs, noskatīties dziļi emocionālo filmu “Okeāna saviļņotie” par diviem ekstrēmiem latviešiem Kārli Bardeli un Gintu Barkovski, kuri airu laivā šķērsoja Atlantijas okeānu, kā arī Bruno Šulca veidoto filmu “Melnā pipara ceļš”.

Var droši teikt, ka 9. brālības saiets pagāja ļoti interesantā un dinamiskā gaisotnē. Liels paldies par sniegto atbalstu saieta organizēšanā Alojas kultūras namam, Alojas pilsētas bibliotēkai, Uzņēmējdarbības atbalsta centram – bibliotēkai SALA un grāmatu apgādam “Jumava”.  Paldies visiem, kas ar savu klātbūtni kuplināja šo pasākumu! Brālībai atliek vien gatavoties nākamajam, jau 10. jeb jubilejas saietam, kuru kā ierasts iecerēts rīkot skaistajā Ungurpils ezera piekājē 2018.gada jūnija pirmajā piektdienā.

 

Pēteris Strubergs

PLKB prezidents

Zanes Landsmanes foto

 

P.S. – Iepriekšējo brālības saietu hroniku fotogrāfijās, kā arī ceļojumu grāmatu izstādi SALA bibliotēkā iespējams aplūkot joprojām.