No 3. līdz 14.jūlijam Uzņēmējdarbības atbalsta centrā – bibliotēkā SALA skatāma staicelieša Gata Grumšļa darināto medību nažu un skandināvu rotaslietu izstāde. Tajā aplūkojami teju 50 unikāli priekšmeti.

 

G.Grumslis jau vairākus gadus dzīvo un strādā Zviedrijā. Kalšanai viņš pievērsies pirms aptuveni septiņiem gadiem, pavisam nejauši – kad mājās garāžā atradis vecu nazi, ko restaurējis un pagatavojis tam maku. Amatu meistars apguvis pašmācības ceļā un nu tas kļuvis par viņa galveno brīvā laika nodarbi, lai gan ļoti saista arī makšķerēšana. G.Grumslis stāsta, ka gada laikā viņš izgatavo vidēji sešus mednieku nažus un katram piemērotu maku. Katrs no tiem ir unikāls – divu vienādu darbu nav. Tāpat viņš izstrādā arī cirvjus un kapara rotas. Priekšmetu veidošanā izmantoti visdažādākie materiāli – koks (ozols, melnozols, osis, melnalksnis un melnalkšņa māzers, sarkankoks, ķirsis, bērzs un bērza māzers, kadiķis), Damaskas tērauds, rags un āda. Viņa darbos kā vienojošais elements saskatāmas dažādās tehnikās iestrādātas latviskās zīmes.

 

Lai gan meistars atzīst, ka ikvienu darbu veidojot, joprojām iemācās ko jaunu, viņa darinājumi jau guvuši atzinību, piedaloties dažādos starptautiskos konkursos. Tāpat tos savā īpašumā ieguvuši gan mednieki, gan kolekcionāri visā pasaulē.

 

Zanes Landsmanes

teksts un foto