Zemkopības ministrija (ZM) izsludinājusi dalībnieku pieteikšanos šī gada konkursam Sējējs 2018. Pieteikties tam aicināti lauku uzņēmēji, jaunie zemnieki, arī ģimenes laukos. Izvirzīt pretendentus konkursam var pašvaldības, lauksaimnieku un pārtikas ražotāju nevalstiskās organizācijas, lauku attīstības konsultanti. Konkursa dalībniekus šogad vērtēs septiņās nominācijās un tiks pasniegta arī balva par mūža ieguldījumu  lauksaimniecībā. Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs uzsver, ka šogad konkurss ir sevišķs, jo notiek 25. reizi, turklāt Latvijas simtgadē. – Mums ir svarīgs katrs cilvēks, kurš dzīvo laukos un nodrošina lauksaimniecisko ražošanu neatkarīgi no tā, vai viņš ir mājražotājs vai lielsaimnieks. Ir daudz talantīgu un centīgu lauku uzņēmēju. Aicinu pretendēt uz lauksaimnieku vidū augsti vērtēto gada balvu «Sējējs». Aicinu pašvaldības apzināt sava novada labākos un čaklākos saimniekus, piesakot viņus konkursam, – norāda ministrs.

Dalībniekus atkal vērtēs nominācijās Gada lauku saimniecība (augkopības, piena un gaļas ražošana), Gada uzņēmums pārtikas ražošanā, Ģimene lauku sētā, Jaunais veiksmīgais zemnieks, kā arī Gada veiksmīgākā kopdarbība. Pieteikumi tām jāiesniedz Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) nodaļās vai Lauku atbalsta dienesta reģionālajās lauksaimniecības pārvaldēs līdz 10. maijam. Dalībniekus vērtēs arī nominācijās Rītdienas sējējs – mazpulka dalībnieks, Zinātne praksē un inovācijas. Divpadsmito reizi pasniegs balvu par mūža ieguldījumu lauksaimniecībā. Pretendentus šai balvai var izvirzīt ZM un tās padotībā esošās iestādes, lauksaimnieku un pārtikas ražotāju nevalstiskās organizācijas. Konkursa laureāti rudenī saņems gada balvu Sējējs (bronzas statuja), diplomu un naudas balvu, būs arī veicināšanas balvas. Iepazīties ar nolikumu, vērtēšanas kritērijiem, pieteikuma veidlapām un citu informāciju var Sējēja tīmekļvietnē www.sejejs.lv.

Arī LLKC Limbažu konsultāciju biroja vadītājs Aigars Legzdiņš rosina laikus domāt par kandidātiem. Viņš priecātos, ja kaimiņi vai paziņas ieteiktu lieliskas ģimenes, krietnus saimniekus, kuri arvien domā par attīstību, gūst labus rezultātus, iekopj zemi un saudzīgi izturas pret vidi. – Manuprāt, konkurss šogad būs sevišķs. Es aicinu saimniekus nomest latvisko kautrību, būt drosmīgiem un pieteikties pašiem. Ja kāds šaubās, vai ir vērts, mēs birojā arī varam palīdzēt izšķirties un pieņemt lēmumu, – A. Legzdiņš teica. Kā zināms, pērn veicināšanas balvu – Sējēja statueti – saņēma vidrižnieks, SIA Eco Onyx īpašnieks Arvīds Ošāns un maiznīcas Flora īpašnieks Juris Zilgalvis no Krimuldas novada.

Sagatavoja Gunita OZOLIŅA