Vakar, 17. jūlijā, Līgo noskaņās, norisinājās Siera siešanas meistarklase. Teltī pie Uzņēmējdarbības atbalsta centra-bibliotēkas SALA meistarklasi pasniedza ZS “Strēlnieki” siera meistare Līga Kozaka. Meistarklases laikā Līga dalībniekus iepazīstināja ar ZS “Strēlnieki” vēsturi, ikdienas darbu un, protams, pastāstīja arī par saimniecības gatavoto produkciju un gatavošanas procesu. Līga izskaidroja, ka saimniecība no kazas piena gatavo svaigo sieru, krēmsieru, fetas sietu, kūpināto sieru, biezpienu, sviestu u.c. produkciju. Uz nākoša gada sezonu plānots gatavot arī kazas piena saldējumu.

Dalību meistarklasē ņēma interesenti gan no Alojas, gan Ungurpils, Limbažiem un pat no Jūrmalas, kas kopumā pulcināja teju divdesmit dalībnieku. Līga kopā ar dalībniekiem gatavoja svaigo sieru un fetas sietu. Katram sieram ir atšķirīgs pagatavošanas veids. Viens jākarsē līdz 85OC temperatūrai un jāpievieno kāda skābe (citronskābe, etiķis, rabarberu vai smiltsērkšķu sula u.c), bet otrs – vien mazliet un jāpievieno ferments. Kad piens izkarsēts un sarecināts, tad siera masa tika atdalīta no sūkalām. Siera masai tika pievienotas dažādas piedevas, kā, baziliks un olīvas, čia sēklas, ķimenes u.c.  Pēc tam siers tika likts speciālās formiņās un ik pa laikam apgrozīts, lai atdalītos sūkalas. Sieram jānogatavinās līdz nākamajam rītam, lai tas iegūtu savu pareizo konsistenci. Meistarklases noslēgumā dalībnieki sevis pagatavoto sieru paņēma līdzi uz mājām, lai turpinātu siera nogatavināšos.

Alojas novada dome pateicas ZS “Strēlnieki” un Līgai Kozakai par meistarklases pasniegšanu!

Teksts un foto

Sabīne Stūre