28.oktobrī Ungurpilī Dzirnavezera krastā svinīgā atklāšanas pasākumā durvis vēra jaunuzceltais Alojas novada uzņēmējdarbība atbalsta centrs-bibliotēka SALA, kurā izvietota moderna bibliotēka, konferenču zāle un telpas sanāksmēm. Vairāku gadu garumā lolotā ungurpiliešu un pašvaldības ideja par jaunu bibliotēku un vietu, kur pulcēties vietējai sabiedrībai, ir īstenojusies.

Ēkas atklāšanas pasākums pulcēja gandrīz simts viesu. To vidū bija projekta sadarbības partneri, būvniecībā iesaistītās personas, kaimiņu pašvaldību vadītāji, pašvaldības darbinieki, bibliotekāri, dažādu organizāciju, iestāžu un biedrību pārstāvji.

Pirms svinīgās lentes griešanas klātesošos uzrunāja Alojas novada domes priekšsēdētāja Dace Vilne. Viņa pateicās sadarbības partneriem par projekta laikā sniegto atbalstu un uzsvēra: – Mēs ceram, ka šī ēka kļūs ne tikai par Ungurpils un Alojas novada iedzīvotāju un uzņēmēju iecienītu vietu, kur radīt idejas un pavadīt brīvo laiku, bet tā būs nozīmīga visam Vidzemes reģionam. Viņas teikto vēlāk apsveikuma runā apstiprināja arī Limbažu Galvenās bibliotēkas vadītāja Dzintra Justa: – Bibliotekāru sabiedrībā ļoti gaidīja šīs ēkas atklāšanu, jo tās funkciju apvienojums ir unikāls. Mēs to uzskatām par mūsu visu resursu, jo šeit varēsim rīkot seminārus, lekcijas un bibliotēku pasākumus. Arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas vadītājs Andris Vilks atzinīgi novērtēja pašvaldības ieguldījumu bibliotēku sistēmas attīstībā. Uz veiksmīgu sadarbību un pasākumu rīkošanas iespējām cer arī Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Limbažu biroja vadītājs Aigars Legzdiņš, tāpat Vidzemes augstskolas Zināšanu un tehnoloģiju centra direktors Kaspars Osis, kurš aicināja šeit radīt idejas, par kurām dzirdēs ne tikai Vidzemē.

Līdz ar īpašās lentes svinīgu pārgriešanu pacilātā un muzikālā gaisotnē turpinājās sumināšana. Tika cildināta arī ēkas arhitektūra, uzteikta tās vienkāršība un elegance. – Projekta idejas autori ir SIA “HUMA arhitektu studija”. Mans darbs bija viņu lielisko ideju kopā ar pasūtītāju un būvnieku realizēt dzīvē. Es ceru, ka šajā namā labi jutīsies ikviens, te mācīsies baudīt skaisto vidi, arhitektūru un augs garīgi. – savā runā vēlēja arhitekte Ija Rudzīte, kura veica ēkas būvniecības procesa autoruzraudzību.

Iecerēts, ka SALĀ neliela vieta ceļojumu fotogrāfiju un suvenīru izvietošanai tiks atvēlēta arī pasaules latviešu klaidoņiem, kuri jau vairākus gadus saistīti ar Ungurpili. Pasaules ceļotāju vadonis Pēteris Strūbergs bibliotēkai dāvināja divas grāmatas par ceļošanu un pirmo suvenīru – koala lācīti, lai nākotnē veidotu kolekciju, ko varēs aplūkot ikviens. Pa izzinošai un aizraujošai grāmatai bija atveduši arī izdevniecība „Jumava”, SIA „Aloja Starkelsen” un citi viesi. Biedrības „Ungurpils ezera saimnieks” vadītājs Andrejs Hansons svinīgajā pasākumā jutās saviļņots. Viņš atcerējās brīdi, kad stāvējis pļavā, kur šobrīd atrodas bibliotēka, un nodomājis, ka arī Ungurpilī reiz būs pašiem sava Gaismas pils. Viņš aicināja visus kopā gādāt par ēkas atpazīstamību: – Te nu ir mūsu Gaismas pils. Salenieki, latiņa ir uzstādīta! Uz priekšu!

Spēka vārdus īpašā rāmītī bibliotēkas vadītājai Ievai Prauliņai bija sagatavojušas kolēģes no Alojas novada bibliotēkām. – Mēs visi zinām, ka no vārdiem ir atkarīgi notikumi un emocijas, tāpēc gribam tevi stiprināt ar pozitīviem vārdiem. Lai tie dod spēku, zināšanas, varēšanu un izsijā emocijas, – vēlēja Alojas pilsētas bibliotēkas vadītāja Sarmīte Frīdenfelde.

Apsveicēju pulkam pievienojās arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ministra padomnieks stratēģiskās plānošanas jautājumos Dainis Locis: – Šī ēka ir viens no spilgtākajiem energoefektīvo ēku piemēriem Latvijā. Tā parāda, kā pašvaldība zem viena jumta veiksmīgi apvienojusi izglītības, kultūras un uzņēmējdarbības jomas. Viņš uzsvēra Norvēģijas valsts pienesumu un atbalstu, bez kura Latvijā netiktu realizēti daudzi nozīmīgi projekti.

Ēkas interjeru turpmāk papildinās un izdaiļos arī dažādi zaļie augi, tāpat divi mākslas darbi, ko līdz ar sveicieniem bija atveduši sadarbības partneri no Norvēģijas. Promejot katrs viesis saņēma nelielu dāvaniņu ar ēkas logo uzdruku – krūzīti un speciāli šim pasākumam veidotu garšvielu komplektu, kas ražoti novada uzņēmumā SIA „Aloja Starkelsen”. Tāpat ikvienam tika arī pa gabaliņam no īpašās pasākuma atklāšanas lentes. Par muzikālo gaisotni rūpējās dzirkstošais un radošais saksofonu kvintets “The Sparkling 5”. Ēkas atklāšanas pasākumu papildināja konference par videi draudzīgas un energoefektīvas uzņēmējdarbības veicināšanu.

Projekts tika īstenots Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta 2009. – 2014.gada perioda programmas “Nacionālā klimata politika” projektu iesniegumu atklāta konkursa “Ilgtspējīgu ēku, atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju un inovatīvu emisiju samazinošu tehnoloģiju attīstība” ietvaros.

 

Liāna Lilenblate-Sipko

Alojas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste

prese@aloja.lv

tālr. 29339917

gerboni