Aizvadītās ceturtdienas pēcpusdienā Ungurpilī, uzņēmējdarbības atbalsta centrā – bibliotēkā “Sala” notika fotoalbuma “Mēs te dzīvojam. Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta daba un cilvēki” prezentācija. Klātesošos vispirms uzrunāja Alojas novada domes priekšsēdētāja Dace Vilne. Runātāja uzsvēra, ka jūtas iepriecināta par izvēli albumu atvērt “Salā” – Vidzemē dabai draudzīgākajā namā. Tas pats par sevi ir apliecinājums, ka par ekoloģiju var domāt ilgtermiņā. – Man patīk albuma moto “Ienirsti mežā! Izstaigā jūru!”. Arī tas ir rosinājums dabu uztvert netradicionāli, – sacīja domes priekšsēdētāja. Viņa norādīja, ka albuma saturs liek raudzīties uz vidi kā vienotu veselumu un mudina apzināties mūsu dabas bagātības. – Latvija ir skaista un zaļa valsts, – viņa sacīja. – Mēs varam būt lepni par to. Tāpat varam lepoties ar to cilvēku veikumu, kuri ir radījuši šo grāmatu – veidojuši un salikuši kopā.

Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) Vidzemes reģionālās administrācijas direktors Rolands Auziņš savā uzrunā pastāstīja, ka albums ir veltījums divdesmitgadē Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātam (ZBR). Tā ir Latvijā vienīgā teritorija, kas izveidota ne tikai, lai nodrošinātu vides un kultūras vērtību aizsardzību, bet arī lai sabalansētu dabas daudzveidību ar ekonomisko attīstību. – Man ir prieks turēt rokās grāmatu, kas parāda dzīvi šajā vietā. Tā ir brīnišķīga. Jūs var apskaust! Paldies autoriem, ka viņi spējuši vērtības saskatīt, salikt kopā un parādīt dzīvi šajā teritorijā, kas ir dabai un cilvēkiem, – atzina R. Auziņš.

 

Turpinājumā sekoja fotoalbuma izveides projekta īstenotāju – Kristīnes Cinates un Lauras Taubes – stāstījums. Abas ir ZBR atbalsta biedrības pārstāves. Grāmata tapusi, biedrībai piedaloties Latvijas Vides aizsardzības fonda finansētā Latvijas simtgadei veltītā projektā, kurā šogad izdoti vairāki dabas tēmai veltīti fotodarbi. Albums par ZBR izmaksāja nepilnus 10 000 eiro. Autoru darbs bija brīvprātīgs. Tas sākās janvārī un ilga astoņus mēnešus. Galvenās sadaļas grāmatā vēsta par ZBR teritorijas upēm, ezeriem, jūru, tās piekrasti, dižkokiem, pilsētām, ciemiem, cilvēkiem un pasākumiem. – Uzrunājot sociālajos tīklos fotogrāfus visā Latvijā, saņēmām 2443 darbus no 39 autoriem. Bija jāveic rūpīga bilžu atlase, kas nenācās viegli. Grāmatā ir ievietoti 30 fotogrāfu iesniegtie 248 darbi, iekļauti daži dzejoļi, vairākas senas teiksmas un pat recepte, kā pagatavot Ungurpils ezera peldošās salas, – atklāja autores. Prezentācijā viņas sveica visus fotogrāfus, pateicoties viņiem par atsaucību. Visvairāk darbu bija iesniedzis Aigars Lapiņš, Arturs Lūkins, Anda Miķelsone, Nils Sokolovs, Jānis Sprudzāns, Jānis Šatrovskis, Aivis Stračinskis, Laura un Mārtiņš Taubes un vēl daži citi. Ikkatrs dāvanā saņēma jauno grāmatu, ZBR karti un citas veltes. Jauno albumu saņēma arī uzaicinātie bibliotēku, tūrisma informācijas centru pārstāvji un citi interesenti, kuri piedalījās prezentācijā.

 

Klātesošos uzrunāja arī Alojas novada projektu koordinatore Zane Landsmane. Viņa īpašu paldies sacīja sešiem saviem novadniekiem, kuru bildes ir iekļuvušas albumā. Tos, kuri “Salā” viesojās pirmoreiz, Zane iepazīstināja ar šo īpašo ēku, kas pērn atzīta par vienu no piecām labākajām gada publiskajām būvēm valstī. Viņa izvadāja interesentus pa telpām un pastāstīja par videi draudzīgajiem materiāliem, kas izmantoti celtniecībā, un to, kā ēka funkcionē, izmantojot atjaunojamo energoresursu tehnoloģijas, tā iegūstot zemes un saules siltumu. Klātesošie tika aicināti iziet pagalmā, uzkāpt skatu tornī un palūkoties uz Ungurpils ezeru, kur tieši tobrīd krastam bija pietuvinājusies viena no unikālajām peldošajām salām. Šopavasar ezerā tādas novērotas trīs, bet savulaik bijis pat vesels ducis. Neviltotu apbrīnu izraisīja arī šobrīd “Salas” telpās mājvietu radušais Ziedītes Jirgensones ganāmpulks – izstādē izvietotā kolekcija, kurā aplūkojamas visādu veidu, materiālu un izmēru gotiņas ar dažādu pielietojumu – krūzītes, rotaļlietas, krājkasītes, suvenīri u.c.

 

Fotoalbuma izveide ir viens no ZBR 20.jubilejas atzīmēšanas iesildīšanās pasākumiem. Augusta nogalē jau notika Ceļotāju diena, kurā interesentiem bija iespēja apmeklēt astoņus ZBR teritorijas novadus, doties pārgājienos gan pa marķētām dabas takām, gan brīvā dabā, piedalīties velobraucienos, iegādāties vietējo uzņēmēju ražojumus, apmeklēt muižas, muzejus, izstādes. Oktobrī savukārt notiks forums nevalstiskajām organizācijām, kas darbojas brīvprātīgi, rīkojot vides sakopšanas talkas. Taču galvenais jubilejas pasākums risināsies 30. novembrī Valmierā, kur DAP sadarbībā ar Vidzemes Augstskolu rīko konferenci “Biosfēras rezervāts. Tad. Tagad. Turpmāk” ar vietējo un starptautisko ekspertu piedalīšanos.

 

Aija Sedliņa, laikraksts “Auseklis”

Z.Landsmanes, E.Bērziņa un S.Možvillo foto