30.septembrī SALA zālē notika seminārs “Ceļš uz garīgo sirdi caur klusumu”, kuru vadīja filozofijas zinātņu maģistrs, filozofijas, retorikas un reliģisko ideju pasniedzējs, sirds meditācijas praktiķis Valdis Svirskis. 

Ievadā viņš veltīja atzinīgus vārdus “Salas” ēkai un novērtēja tās apkārtnes skaistumu. – Parasti jaunuzceltajās ēkās man ne pārāk patīk, jo bieži tām nepiemīt mājīga atmosfēra. Par šo ēku gan to nevar teikt. Te man ir patiess prieks atrasties un zinu, ka gribēšu atgriezties. Šī enerģētiski ir arī izcili piemērota vieta, kur apgūt un praktizēt to, par ko šodien runāsim, – viņš skaidroja. 

V.Svirskis pastāstīja, kā sācis interesēties par meditāciju, kā to apguvis un nu praktizē ikdienā jau 23 gadus. Šī stāsta galvenais varonis gan bija viņa skolotājs – Mahātmas Gandija miera balvas, UNESCO Neru medaļas un Mātes Terēzes Ordeņa laureāts Šrī Činmojs (Sri Chinmoy) no Indijas, kas bija viens no izcilākajiem mūsdienu dzīves skolotājiem un meditācijas meistariem. Viņš dzīvi veltīja tam, lai caur savu apgaismības pieredzi iemācītu cilvēkiem apjaust katram savu iekšējo bagātību, kā arī veicinātu sirds meditācijas kultūru. V.Svirskis atzina, ka par šiem jautājumiem nevar pilnvērtīgi runāt, nepieminot Š.Činmoju. 

Vairāku stundu garumā sanākušie zālē uzklausīja gan aizraujošus stāstus, gan vēroja videomateriālus, klausījās mūziku, aplūkoja mākslas darbus un iepazinās ar dažādām grāmatām, tostarp darbiem, kurus tulkojis vai konsultatīvi pilnveidojis V.Svirskis. Taču, spriežot pēc klātesošo reakcijām, iedvesmojošākā, šķiet, bija semināra praktiskā daļa, kurā ikviens dalībnieks varēja izmēģināt savas meditēšanas spējas, pielietojot tikko apgūtās zināšanas. Pēc semināra ne mazums cilvēku uzkavējās, lai vēl brīdi nesteidzīgi aprunātos ar patīkamo viesi un apmainītos kontaktinformācijām. 

 

Zanes Landsmanes

teksts un foto