15. oktobrī reģionālajā vizītē ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs viesojās Alojas novadā, lai iepazītu uzņēmējdarbības vidi – izaicinājumus un iespējas. Ministrs vizītes laikā tikās ar uzņēmuma SIA “Aloja-Starkelsen” vadību, kā arī piedalījās diskusijā ar novada uzņēmējiem un lauksaimniekiem Uzņēmējdarbības atbalsta centrā “SALA”. Diskusijā dalību ņēma arī Alojas novada domes priekšsēdētājs Valdis Bārda, kā arī novada deputāti Māris Možvillo un Arvīds Ozols.

“Man gribētos redzēt lielāku progresu mūsu tautsaimniecībā. Vēlētos, lai attīstība būtu arī reģionos ārpus Rīgas, jo mēs būsim spēcīga valsts, ja būsim vienlīdz attīstīta,” diskusijas sākumā uzsvēra ministrs J. Vitenbergs. Sarunas laikā tika iezīmētas galvenās problēmas: dzīvojamā fonda pieejamība, kreditēšanas un darbinieku kvalifikācijas jautājumi. Arī domes priekšsēdētājs V. Bārda uzsvēra, ka šīs ir būtiskas problēmas, īpaši kreditēšana, jo tas skar un ietekmē ne vien uzņēmējus, bet arī privātpersonas.

Uzņēmēji atzina, ka saskata šķēršļus, kas ir būtiski traucēkļi jaunajām ģimenēm, kuras vēlas uzsākt dzīvi mazpilsētā vai laukos. “Jauni cilvēki, kas grib palikt šeit strādāt, nevar atremontēt māju, jo, kā zinām, mūsu padomju laikos būvētajām mājām ir nepieciešams ieguldīt finanšu līdzekļus, lai tajā varētu dzīvot modernāk un atbilstošāk mūsdienām. Taču, esot laukos, ir jāgarantē pārāk liels procents, kas jaunai ģimenei, protams, ir liels slogs,” teic Alvis Bondars, SIA “Draugu dārzs” uzņēmuma pārstāvis. Deputāts M. Možvillo uzsvēra, ka šīs kredītu izsniegšanas programmas ir labi izstrādātas – dokumentācijas ziņā, tomēr reālajā dzīvē nereti tās nestrādā un nav tik efektīvas kā varētu šķist.

Tāpat diskusijas laikā tika iezīmēts arī darbinieku kvalifikācijas trūkums. Ministrs uzsvēra, ka mūsdienās parādījies liels īpatsvars ar jaunajiem speciālistiem, kuri darba meklējos dodas bez profesionālās un proftehniskās izglītības, kas ir būtiska un aktuāla problēma.

Ar diskusijas laikā pārrunātajiem sarežģījumiem saskaras ikviens, kas dzīvo ārpus reģiona centriem, tādēļ būtiski aktualizēt šīs problēmas, domājot tām racionālus risinājumus, lai attīstītos ne vien reģionu centri, bet arī mazpilsētas un lauku teritorijas.

Teksts un foto:

Regīna Grosa,

Alojas novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste