Konkurss “Alojas novada garša” norisinājās no 1. līdz 28. martam, Alojas novada Uzņēmējdarbības atbalsta centra SALA Facebook.com lapā. Konkursa mērķis bija atbalstīt vietējos uzņēmējus un dažādot mājsaimniecību ikdienas ēdienkarti. Konkursa ietvaros dalībniekiem bija iespēja gatavot četrās konkursa kārtās jeb nedēļās.

Lai piedalītos konkursā, dalībniekiem bija jāpagatavo kāda no uzņēmumu piedāvātajām receptēm vai jāpagatavo sevis izvēlētā recepte. Galvenais nosacījums – obligāti jāizmanto galvenā sastāvdaļa, kas ir kāds no Alojas novada uzņēmumu produktiem. Nedēļas ietvaros, līdz katras svētdienas pusnaktij, bija jāpublicē gan pagatavotā ēdiena, gan arī galvenās sastāvdaļas foto. Dalībniekiem, kuri gatavoja savu recepti papildus, bija jāpievieno arī sava recepte.

Konkursā piedalījās astoņi Alojas novada uzņēmumi, kuri piedāvāja gatavot visdažādākās receptes:

  • ZS „Strēlnieki” piedāvāja gatavot kazlēnu gaļas sautējumu ar dārzeņiem, svaigos salātus ar kazas feta sieru, kazas piena biezpiena desertu ar zemeņu mērci;
  • SIA “Aloja-Starkelsen” piedāvāja gatavot Alojas trauslos cepumus, torti ‘’Karpatka’’, klasisko Pavlovu ar Sabajonu;
  • SIA “Aloja Agro” piedāvāja gatavot zaļos griķus ar vistas un šampinjonu mērci, veģetāros pelēko zirņu salātus, kartupeļu pankūkas ar speķi;
  • Bioloģiskā saimniecība “Lielkalni” piedāvāja gatavot smiltsērkšķu krēmu, smiltsērkšķu ogu sambuku, smiltsērkšķu ogu pastilu, smiltsērkšķu bezgrēka cepumus;
  • ZS “Šita&ke” piedāvāja gatavot Latgaliešu sapni, Marsieša aci, Alojiešu našķi;
  • SIA “Nature Goods” piedāvāja gatavot vistu krēmīgajā ķiploku mērcē;
  • ZS „Jaunminkiņi” piedāvāja gatavot medus raušus;
  • Aigars Vladimirovs (saimniecība Neļķes) piedāvāja gatavot vistu sinepju – medus marinādē.

Receptes joprojām ir pieejamas Alojas novada Uzņēmējdarbības atbalsta centra SALA Facebook.com lapā (@centrsSALA), kuras noteikti var gatavot arī ārpus konkursa.

Konkursā tika noteikti gan nedēļas uzvarētāji, gan mēneša uzvarētāji. Nedēļas uzvarētāji tika izlozēti pēc nejaušības principa, katram galvenajam produktam atsevišķi, balvā uzvarētāji saņēma attiecīgā uzņēmuma sagatavoto balvu. Savukārt uz mēneša uzvarētāja titulu varēja pretendēt tie dalībnieki, kuri katru nedēļu pagatavoja vismaz vienu ēdienu. Uz mēneša uzvarētāja balvu pretendēja pieci konkursa dalībnieki: Irita Leinasare, Evita Babre, Evija Kovisāre, Māris Celms un Alise Zenovjeva. Izlozē pēc nejaušības principa mēneša uzvarētāja, balvas laimētāja bija Evija Kovisāre no Staiceles. Balvā Evija saņēma dāvanu komplektu no visiem uzņēmumiem, kuri piedalījās konkursā (skatīt foto ar Eviju Kovisāri un mēneša uzvarētāja balvu).

Evija padalījās ar savu konkursa pieredzi: “Konkursā nolēmu piedalīties, jo mani ļoti uzrunāja konkursa ideja – atbalstīt un popularizēt mūsu vietējos Alojas novada uzņēmējus. Otrs iemesls, kāpēc piedalījos, ir konkursa formāts – iespēja gatavot un izmēģināt jaunas receptes. Liela daļa no konkursā piedāvātajām receptēm ir kļuvusi par manas ģimenes ēdienkartes sastāvdaļu. Tās ir lieliskas ar to, ka no ikvienam pieejamām sastāvdaļām iespējams pagatavot patiešām garšīgus ēdienus un, ja vēl ir iespēja sastāvdaļas iegādāties no vietējiem uzņēmējiem, tas ir pavisam brīnišķīgi. Man ir patiess prieks un lepnums par mūsu novada čaklajiem cilvēkiem, kuri, neskatoties uz šī brīža situāciju, ar prieku turpina darboties. Gan iegādājoties sastāvdaļas ēdieniem, gan saņemot pirmo laimesta daļu no ZS Strēlnieki saimnieces, man bija iespēja satikties ar pozitīviem, jaukiem cilvēkiem un iepazīties ar viņu ražoto produkciju. Piemēram, ZS Strēlnieki dāvaniņa mani ļoti patīkami pārsteidza. Neizsakāmi garšīgi! Kazas piena siera bumbiņas, kas līdzīgas Rafaello, garšoja visiem. Brīnišķīgs našķis bērniem! Es vēlos pateikt paldies ikvienam no šiem uzņēmējiem par viņu ieguldīto darbu un pozitīvismu!”. Jautājot par to, vai Evijai patīk gatavot un vai to dara arī ikdienā, Evija atbild, ka viņai ļoti patīk gatavot ēst. Ikdienā gatavo savai ģimenei – bērniem un vīram. Evija izbauda gatavošanas procesu un ļoti lielu gandarījumu sagādā tas, ka ar pagatavoto ēdienu var sagādāt prieku savai ģimenei, radiem un mīļajiem cilvēkiem. Evijai īpaši patīk gatavot dažādus desertus – kūkas, tortes, cepumus un citus saldumus. Konkursa ietvaros pagatavotie kārumi tika iesaiņoti un nesti vecmammai, vecākiem un tantes ģimenei. Visiem garšojis, kā arī Evija radiem pastāstījusi par to, kas ir pagatavots un kur iegādāta galvenā sastāvdaļa.

Konkursa uzvarētāja dalās arī savā pieredzē par sarežģījumiem gatavojot konkursā: “Vissarežģītāk man bija pagatavot BS Lielkani Ogu pastilas. Es ļoti centos, bet kaut kas neizdevās, tāpēc man nācās būt radošai un izdomāt, kā izmantot iesākto produktu tā, lai tas neaizietu zudībā. Tad es pagatavoju Maršmelovu zefīriņus, kas ļoti garšo maniem bērniem. Sanāca ļoti labi.” Kopumā Evijai šķiet, ka visi ēdieni, ko viņa gatavoja, izdevās un bija garšīgi. Tie bija jaunumi ēdienkartē, līdz ar to pārsteigums visiem. Ēdiens, kas visvairāk pārsteidza Eviju, viņas ģimeni un radus, bija BS Lielkalni Smiltsērkšķu krēms. Tas bija svaigs, veselīgs un bezgala garšīgs!

Jautājot par Evijas mīļāko ēdienu, viņa atbild, ka esot daudz mīļāko ēdienu un tie mainās atkarībā no sezonas. Vasaras sezonā tie ir jaunie kartupelīši ar dillītēm, biezpienu un marinētu siļķi. Bet rudens un ziemas sezonā – dažādi kārumi. Viens no tiem ir vaniļas krēms ar dzērveņu ķīseli, kas ir Evijas mīļākais deserts. To iecienījusi visa viņas ģimene. Evija padalās arī ar recepti.

Vaniļas krēms ar dzērveņu ķīseli

Sastāvdaļas:

6 gab. Olu dzeltenumi

20 g Želatīns

150 g Cukurs

1 ēd/k Milti

250 g Piens

500 g Saldais krējums

Vaniļas cukurs

 

Pagatavošana:

  1. Liek uzbriedināties želatīnu. 20 g želatīna aplej ar aukstu ūdeni un atstāj uzbriedināties.
  2. Ņem 6 olu dzeltenumus un pievieno tiem pusi (75g) cukura. Olu dzeltenumus ar cukuru saputo līdz masa kļūst gaiši dzeltena. Pievieno 1 ēdamkaroti kviešu miltu.
  3. Katliņā uz lēnas uguns karsē pienu kopā ar atlikušo cukuru un vaniļas cukuru. Es izmantoju SIA Aloja Starkelsen vaniļas cukuru.
  4. Kad piens uzkarsēts gandrīz līdz vārīšanās temperatūrai, tam pievieno olu dzeltenumu masu. Un turpina karsēt uz pavisam lēnas uguns, visu laiku maisot, līdz krēms nedaudz sabiezē.
  5. Kad krēms ir sabiezējis, masai pievieno uzbriedināto želatīnu. Visu kārtīgi samaisa. Gatavo masu pārliek no katliņa bļodā atdzist.
  6. Saputo saldo krējumu un iecilā atdzisušajā vaniļas krēma masā. Gatavo krēma masu liek ledusskapī, lai sastingst.

Evija šim krēmam dažreiz pievieno šķīstošo cigoriņu kafiju. To pievieno saldajam krējumam putošanas laikā pēc garšas.

Dzērveņu ķīseli gatavo pēc sajūtām – dažreiz no saldētām dzērvenēm, bet dažreiz izmanto SIA Aloja Starkelsen dzērveņu ķīseli.

Noslēgumā jautājam, vai Evija vēlētos vēlreiz piedalīties konkursā, ja tāds tiktu organizēts. “Es noteikti piedalītos vēlreiz šādā konkursā. Es ieteiktu konkursu rīkot arī vasaras sezonā, jo, manuprāt, daļai uzņēmēju šajā sezonā varētu būt cita veida produkti, no kuriem piedāvāt pagatavot ēdienus. Turklāt ir tādi uzņēmēji, kuru aktīvā ražas sezona ir tieši vasarā un rudenī. Bet konkursa noteikumos es neko nemainītu. Konkurss bija ļoti vērtīgs un noderīgs. Milzīgs paldies Alojas novada Uzņēmējdarbības centram Sala par tik interesanta konkursa rīkošanu,” skaidro    konkursa galvenās balvas uzvarētāja.

Konkursa ietvaros tika pagatavoti 57 ēdieni, konkursā piedalījās 16 dalībnieki.

Alojas novada Uzņēmējdarbības atbalsta centrs SALA izsaka pateicību gan dalībniekiem, kuri aktīvi piedalījās konkursā, gan uzņēmumiem, kuri sagatavoja receptes un sarūpēja fantastiskas balvas, lai iepriecinātu dalībniekus. Tiek plānots, ka konkursu varētu atkārtot vasaras/rudens sezonā.

Teksts un foto:

Sabīne Stūre

evija-kovisare-003

Foto ar Eviju Kovisāri un mēneša uzvarētāja balvu