No šī gada 1.augusta godprātīgiem nodokļu maksātājiem, kas nepārvaramas varas apstākļu dēļ saskaras ar finansiālām grūtībām, būs iespēja atkārtoti līdz pieciem gadiem pagarināt iepriekš VID piešķirtu un pašlaik spēkā esošu nodokļu samaksas termiņa pagarinājumu.

Šāda iespēja paredzēta ar grozījumiem likumā “Par nodokļiem un nodevām”, lai mazinātu Covid-19 radītās krīzes un Krievijas Federācijas bruņotā uzbrukuma Ukrainai sekas, kas ir nepārvarama vara un apgrūtina nodokļu maksātāju iespējas sekmīgi pildīt uzņemtās saistības.

Līdzās jau esošajam regulējumam, kas paredz iespēju lūgt atkārtotu pagarinājumu atliktiem nodokļu maksājumiem līdz sešiem mēnešiem, jaunais regulējums būs patstāvīgs risinājums gadījumiem, kad saimniecisko darbību būtiski un negatīvi ietekmējuši nepārvaramas varas apstākļi.

Tāpat kā tas ir pašlaik, pagarinot nodokļu samaksas termiņu vispārējos gadījumos, arī atkārtota samaksas termiņa pagarinājuma laikā tiks aprēķināta nokavējuma nauda 0.0125% apmērā par katru kavēto dienu.

Kā pieteikties atkārtotam termiņa pagarinājumam

No šī gada augusta VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) būs pieejama īpaši izveidota pieteikuma forma motivētam iesniegumam. Tajā jāpamato nepieciešamība atkārtotai samaksas termiņa pagarināšanai, norādot konkrētus apstākļus/sekas, kas apgrūtina saistību izpildi sākotnēji noteiktajos termiņos, kā arī jāsniedz pierādījumi, ka:

  • atkārtots pagarinājums stabilizēs finansiālo stāvokli un nodokļu maksātājs ievēros jaunos termiņus;
  • nokavēto nodokļu samaksa var izraisīt maksātnespēju;
  • finansiālais stāvoklis liecina par atkārtota termiņa pagarinājuma nepieciešamību.

Juridiskām personām, kas sastāda gada pārskatu, iesniegumam jāpievieno bilance un peļņas vai zaudējumu aprēķins uz iesniegšanas mēneša pirmo datumu.

Iesniegums atkārtotam termiņa pagarinājumam jāiesniedz pirms beidzies spēkā esošais nodokļu samaksas termiņa pagarinājums.

Savukārt nodokļu maksātāji, kam grūtības veikt kārtējos ar termiņa pagarinājumu noteiktos nodokļu maksājumus rodas jūlijā (tas ir, pirms jauno nosacījumu stāšanās spēkā 1.augustā), ir aicināti sazināties ar savu kontaktpersonu VID, lai vienotos par turpmāko rīcību.

Nosacījumi atkārtota termiņa pagarinājuma saņemšanai

Lai lemtu par atkārtoto termiņa pagarināšanu līdz pieciem gadiem, VID ir jāvērtē, vai nodokļu maksātāja faktiskais finansiālais stāvoklis liecina par pagarinājuma nepieciešamību. Tāpat būtiska ir līdzšinējā sadarbība ar nodokļu administrāciju, tai skaitā savlaicīga kārtējo nodokļu maksājumu, iepriekš pagarinātu maksājumu nomaksa un deklarāciju iesniegšana, kā arī pārkāpumu neesamība pēdējās nodokļu revīzijas (audita) laikā.

Savukārt, ja nodokļu maksātājs neievēros atkārtoti piešķirtā pagarinājuma nosacījumus, VID ir tiesības atcelt lēmumu par samaksas termiņa pagarinājuma piešķiršanu

Informāciju sagatavoja:

VID Sabiedrisko attiecību daļa

Tālr. 67122668, 26497874  

Talejas iela 1, Rīga, LV-1978

www.vid.gov.lv